BekijkenKlik geluidAan / Uit
00%

Huwelijksdwang

powered by:

Wat is het?

Hoe zit het met jou? Mag jij zelf bepalen met wie jij trouwt - of wordt dit voor jou bepaald? Elk jaar trouwen er in ons land jongeren en kinderen tegen hun zin. Dit noemen we huwelijksdwang. We hebben het dan over situaties waarin je eigenlijk niet wilt trouwen, maar vaak door familie wel wordt gedwongen dit te doen. Vaak met goede bedoelingen, omdat ze het beste voor hun kind willen, maar niet met de partner naar jouw keuze of op het moment dat jij dit wilt doen. Huwelijksdwang is in Nederland strafbaar. Iedereen heeft namelijk zelf het recht te bepalen met wie hij of zij trouwt. Jij ook.

Gearrangeerd huwelijk

Huwelijksdwang is niet hetzelfde als een gearrangeerd huwelijk. Je spreekt van dwang als je geen keus hebt om zelf te bepalen met wie je wilt trouwen. De gevolgen van een gedwongen huwelijk kunnen super heftig zijn voor alle partijen. Een gedwongen huwelijk is geen goede start voor een relatie en gaat tegen de rechten van jou in als individu.Het is strafbaar. En dat maakt ook dat jij het recht hebt nee te zeggen tegen dit soort dwang. Vind je dit lastig? Wil je ook je ouders hierin niet kwetsen? Er zijn genoeg mensen die hierin iets voor jou kunnen betekenen.

Meer info of hulp nodig? Neem contact op met:

Herken de signalen

Huwelijksdwang. Het kan binnen jouw familie de gewoonte zijn, maar jij hebt recht op een eigen keuze. Het is daarom​ goed de signalen te herkennen, als dit dreigt te gebeuren​. Wordt je telefoon regelmatig gecontroleerd; dragen je ouders huwelijkskandidaten aan of word je steeds meer afgeschermd van de buitenwereld.​​ Kom dan op tijd in actie! ​​Ook als je denkt dat een vriend, nicht of andere bekende een risico loopt!


Huwelijksdwang is hartstikke verboden. Wil je meer informatie hebben of actie ondernemen?


Meer info of hulp nodig? Neem contact op met:

Huwelijksdwang is niet hetzelfde als een gearrangeerd huwelijk.

een initiatief van: