BekijkenKlik geluidAan / Uit
00%

Meisjes besnijdenis

powered by:

Wat is het?

In sommige culturen krijg je maken met gebruiken of rituelen, die schadelijk zijn en zelfs verboden in Nederland. Neem meisjesbesnijdenis. ‘Nee zeggen’ lijkt vaak geen optie.

Moet je dit ondergaan omdat je familie dit wil…
of mag je nee zeggen tegen deze praktijken?

Vaak is de familie zelf slecht geïnformeerd over de heftige gevolgen hiervan en wordt het al generaties lang toegepast. Het ritueel heeft geen medische noodzaak en kan een meisje lichamelijk en mentaal heel erg schaden. Toch wordt in veel landen dit ritueel nog steeds uitgevoerd - ook in Nederland. Vaak doen ouders dit met de bedoeling om zo hun dochter een goede toekomst te kunnen geven, maar zijn ze zich niet bewust van de echte gevolgen.

Meisjesbesnijdenis is strafbaar in Nederland, ook wanneer de ingreep in het buitenland plaatsvindt. Het valt zelfs onder huiselijk geweld en kindermishandeling! Meiden die hier mee te maken krijgen met genitale verminking hebben recht op het zeggen van: nee.

Meer info of hulp nodig? Neem contact op met:

Herken de signalen

​Meisjesbesnijdenis zie je vaak niet aankomen. Daarom is het belangrijk dat je op tijd hulp zoekt als je aanvoelt dat dit iemand dreigt te gebeuren. Gaat jouw vriendin of buurmeisje bijvoorbeeld op bezoek bij familie in het land van herkomst en wordt er wat geheimzinnig gedaan over het doel van die reis. Of ben je zelf besneden en maak je je zorgen dat je zusje of nichtje hetzelfde gaat overkomen?


Meisjesbesnijdenis is niet alleen heel schadelijk, het is ook hartstikke verboden.

Meer info of hulp nodig? Neem contact op met:

Mag je nee zeggen tegen deze praktijken?

een initiatief van: