BekijkenKlik geluidAan / Uit
00%

Meisjes besnijdenis

In sommige culturen krijg je te maken met gebruiken en rituelen...
01 De bewustwording
02 Herken de signalen
03 Je bent niet alleen

Meisjes besnijdenis

powered by:

In sommige culturen krijg je te maken met gebruiken of rituelen, die schadelijk zijn en zelfs verboden in Nederland. Neem meisjesbesnijdenis. ‘Nee zeggen’ lijkt vaak geen optie. Moet je dit ondergaan omdat je familie dit wil…of mag je nee zeggen tegen deze praktijken?

Vaak is de familie zelf slecht geïnformeerd over de heftige gevolgen hiervan en wordt het al generaties lang toegepast. Het ritueel heeft geen medische noodzaak en kan een meisje lichamelijk en mentaal heel erg schaden. Toch wordt in veel landen dit ritueel nog steeds uitgevoerd - ook in Nederland. Vaak doen ouders dit met de bedoeling om zo hun dochter een goede toekomst te kunnen geven, maar zijn ze zich niet bewust van de echte gevolgen.


#Rechtopnee

Meisjesbesnijdenis is strafbaar in Nederland, ook wanneer de ingreep in het buitenland plaatsvindt. Het valt zelfs onder huiselijk geweld en kindermishandeling! Meiden die te maken krijgen met dit soort genitale verminking hebben het recht hier nee tegen te zeggen.


#Herkendesignalen

Meisjesbesnijdenis zie je vaak niet aankomen. Daarom is het belangrijk dat je op tijd hulp zoekt als je aanvoelt dat dit iemand dreigt te gebeuren. Gaat jouw vriendin of buurmeisje bijvoorbeeld op bezoek bij familie in het land van herkomst en wordt er wat geheimzinnig gedaan over het doel van die reis. Of ben je zelf besneden en maak je je zorgen dat je zusje of nichtje hetzelfde gaat overkomen? Meisjesbesnijdenis is hartstikke verboden.


#Neegezegd

Meisjesbesnijdenis is een verschrikkelijk ritueel en gelukkig kiezen veel families ervoor dit niet meer te doen. Soms is het nog wel nodig je familie hiertoe te overtuigen, net als Soraya en haar man uit het verhaal deden middels een speciale brief. Daarvoor kan het helpen hulp te zoeken dichtbij, of via een instantie in Nederland. Onderneem actie tegen dit schadelijke ritueel. Je staat hierin niet alleen!

De personages in de films zijn fictief, de verhalen zijn gebaseerd op echte verhalen uit de praktijk.

Mag je nee zeggen tegen deze praktijken?