BekijkenKlik geluidAan / Uit
00%

Huwelijksdwang



Rechtopnee - Mariam


Mariam werd geboren in een asielzoekerscentrum en niet lang na haar geboorte ging haar vader alleen terug naar Libanon. Hij liet zijn vrouw en drie kinderen achter, uitgeprocedeerd, in een uitzichtloze situatie. Het gezin sliep zelfs enige tijd onder een brug.

Thuis
Uiteindelijk kregen Mariam, haar broer, zusje en moeder toch een verblijfsvergunning en een woninkje in Den Haag. “Mijn moeder wilde me als 17-jarige uithuwelijken aan een veel oudere man. Ik heb gechat met FIER en kreeg tips hoe ik hierover het gesprek met haar kon voeren, hoe ik de druk wat kon wegnemen en die man op afstand kon houden. Dat lukte goed, de man haakte af.”

Verloofd
Niet veel later vroeg een vriend van haar broer om Mariams hand. Ze had welgeteld één keer ‘hallo’ tegen hem gezegd op het schoolplein. “Eerst wilde ik er niks van weten, maar omdat iedereen zo blij voor me was, ging ik er zelf ook in mee. Voordat ik het wist stonden we gouden ringen te kopen. Ineens was ik verloofd.”

Wat heel even leuk leek, werd snel een nachtmerrie. Haar moeder en broer pakten haar laptop en telefoon af en ze mocht niet meer naar school. “Ze waren bang dat ik, onder invloed van leeftijdgenoten, van gedachten zou veranderen.”

Zelfstandiger
Mariam nam weer contact op met FIER voor advies wat zij kon doen om het huwelijk te voorkomen. Uiteindelijk lukte het om het voorgenomen huwelijk af te blazen. Stapje voor stapje werd Mariam steeds zelfstandiger in haar beslissingen. “Ik voel me sterker dan ooit en ben trots op wat ik heb bereikt. Voorheen werd mijn leven dagelijks beheerst door mijn familie, nu kan ik veel meer mijn eigen keuzes maken. Toch blijft mijn moeder het vragen: Stel dat iemand om jouw hand vraagt, dan zeg je toch wel ja?”

DIE VERLOVING LEEK HEEL EVEN LEUK, MAAR WERD SNEL EEN NACHTMERRIE



Neegezegd - Fatima


Amna, het zusje van Mariam, loopt de aula in en wordt toegezwaaid door haar vriendinnen. Ze heeft ze de hele zomervakantie moeten missen. Het is weer de hoogste tijd om samen eindeloos naar TikTok-filmpjes te kijken en te chillen. Er is één ding dat haar opvalt: Fatima is veranderd. Met haar kon je altijd het hardst lachen om Insta-posts en idiote TikTok-dansjes. Nu is ze zo stil. Ook draagt ze een hoofddoek. Wat is er aan de hand?

ZOMERVAKANTIE
Fatima ziet Amna wel naar haar kijken, maar ze heeft geen zin met haar vriendinnen te praten over wat er tijdens de zomervakantie is gebeurd. Ze houdt hen liever wat op afstand. Ja… Ze schaamt zich.

Vanaf haar veertiende gaat Fatima op zomervakantie naar haar familie in Marokko. Tijdens deze vakanties maakten haar ouders wel eens opmerkingen over toekomstige huwelijkskandidaten. “Dit is wel een geschikte man voor je Fatima. Hij komt uit een goede familie”, zeiden ze dan. Er gebeurde echter niets. Daarom zocht Fatima hier niets achter. Uitgehuwelijkt worden, dacht ze, zou haar niet overkomen.

VERLOOFD
Maar deze zomer was dat anders. Ze ging met haar ouders en broertjes op familiebezoek naar Duitsland en werd voorgesteld aan een man. Aan Ahmed. Veel meer dan zich aan elkaar voorstellen, gebeurde er niet. Maar ze is nu wel verloofd en ze moet andere kleding dragen dan ze voorheen deed. Ze weet niets van hem. Zo wil ze niet met iemand trouwen. Alleen haar ouders… zij denken hier anders over.

STOPPEN HUWELIJK?
Tijdens de les kan Fatima haar hoofd er niet bij houden. Hoe zorgt ze ervoor dat de bruiloft met Ahmed niet doorgaat? Wie kan ze in vertrouwen nemen? Ze denkt aan een paar familieleden. Maar concludeert dat zij te dichtbij staan. Ze komt er niet uit.

Na de les spreekt de docente haar aan. Ze informeert naar haar vakantie. Fatima merkt dat ze wel zin heeft om met haar te praten. Ze vertelt over Duitsland, maar niet over haar verloving. Zou haar lerares haar kunnen helpen met het voorkomen van het huwelijk?, vraagt ze zich af.

Amna merkt dat Fatima zich gedurende het schooljaar steeds meer afsluit van haar en haar vriendinnen. Ze vindt het heel verdrietig dit te zien, want zo kent ze Fatima helemaal niet. Gelukkig ziet ze wel dat haar vriendin na de les Nederlands vaak nog even blijft hangen bij de lerares. Misschien draait Fatima nog wel bij. Ze hoopt het van harte.

VERTROUWENSPERSOON
“Fatima, aankomende zomervakantie is het zover. Dan gaan we weer naar Duitsland en dan ga je trouwen met Ahmed.” Ze zit in het begin van het nieuwe jaar met haar vader een kopje thee te drinken en verslikt zich bijna. Ze beseft dat er geen tijd meer te verliezen is. Ze wil dit niet, maar ze heeft hulp nodig dit te voorkomen. Haar lerares Nederlands is de eerste die bij haar opkomt. Ze moet haar in vertrouwen nemen.

Op school blijft ze aan het einde van de Nederlandse les hangen. “Ik moet u iets vertellen over mijn vorige zomervakantie.” begint Fatima. “Ik heb u verteld dat ik in Duitsland was. Maar ik heb nooit verteld dat ik in die vakantie verloofd ben. En nu verwachten mijn ouders dat ik deze zomer trouw met een man die ik niet ken. Wilt u mij helpen? Ik wil helemaal nog niet trouwen”, zegt Fatima.

Eindelijk durft ze te vertellen waar ze al maanden mee worstelde. Er valt een last van haar schouders als haar lerares vertelt dat ze haar gaat helpen. Samen met de zorgcoördinator van school. Fatima twijfelt hier even over, maar dan vindt ze het goed. Ze heeft zich zolang alleen gevoeld. Nu kan ze alle hulp gebruiken.

DE WET
Een paar dagen later ziet Fatima haar lerares weer. Tijdens dit gesprek wijst haar lerares haar in eerste instantie vooral op het recht op nee en op de wet (wet tegengaan huwelijksdwang). Maar samen - en met tips van de coördinator - vinden ze een manier om al te stevige confrontaties met haar ouders te vermijden. Fatima wil geen ruzie met haar ouders, en niet dat haar ouders ruzie krijgen met de rest van de familie. Maar ze wil ook hetzelfde wat haar vriendinnen mogen: studeren, zelf beslissen wat je ‘s morgens aantrekt en met wie je wilt trouwen.

Er vinden veel lange gesprekken plaats. Waarin ze haar ouders wijzen op de wet, dat het hier strafbaar is om je dochter onder dwang uit te huwelijken. Langzaam maar zeker raken haar ouders overtuigd van het verbreken van de verloving. Dit ging helaas niet zonder slag of stoot, want de familieleden in Duitsland en Marokko brachten haar ouders geregeld aan het twijfelen. Er waren beloftes gedaan die werden ingetrokken, ze werden ervan beschuldigd hun dochter niet goed te hebben opgevoed, er werd gedreigd met verstoten uit de familie. Uiteindelijk geeft voor haar ouders háár geluk de doorslag. Ze hadden gezien dat hun dochter steeds stiller en ongelukkiger werd.

TROTS
Het is juli. Fatima heeft inmiddels Amna verteld over de ongewenste verloving. Wat was het fijn om haar in vertrouwen te kunnen nemen. Amna is trots op Fatima omdat Fatima ‘nee’ heeft gezegd tegen haar ouders en hun plannen haar uit te huwelijken. Als Amna nu uitgenodigd wordt voor de bruiloft van Fatima, dan is dat omdat ze trouwt met de man van wie zij houdt. Hoe mooi is dat!
RechtopneeNeegezegd